CONGKLAK a.k.a DAKON


For Eka, with love.

Dadi  ngene, bar di komplen karo Cerita Eka – ngomonge deknen bosoku angel. Aku tak nggawe post nganggo boso jowo.

Iki topik e ‘congklak’.

Pas Gita ngundang kancane dolan ning omah, Gita ngejak kancane kie dolanan congklak. Tak pikir, kancane kie rak ngerti carane. Eh, jebule – dekne ngerti loh! Mung, dekne terus crito – nek ning Australia congklak kie jenenge mancala.

Wow. Aku kaget jhe. Lha terus, tak browsing ae ning google. Tak kiro congklak kie aseli Endonesya. Tapi jebule ora! Dakon kie asale Afrika! Woooohhhh hebat tho?

Dakon paling tuwo sing nate ditemokne iku ono neng Aksumite, Etiopia. Ngomonge ahli purbakala, dakon wis mulai digawe dolanan wiwit antarane abad 6 lan 7. Hebat yo? Mung, yen wong Etiopia kae, ora nganggo papan dakon, nanging nggawe bolongan wae neng lemah sing koyo papan dakon terus diisi krikil. yen ngomonge Giyorgis of Segla, dakon kuwi tondo mulane peradaban amargo wis mulai mbutuhke alat.

Miturutku loh, wong Endonesya kenal dakon kie mergo wong Londo. Mergone disik kan Afrika kae yo jajahane Londo, to? Terus ning postingan sing iki, aku wis tau crito nek wong Londo kae nggowo selir-selir wong Endonesya ning Afrika. Nek jare ku sih, wong Londo sing seko Afrika karo selir-selir e kae sing nggowo gabate, utowo mancala, utowo congklak, utowo dakon pas balik ning Endonesya.

Sing hebat maneh, yen neng Endonesya, dakon gur iso dinggo dolanan wong loro, yen neng Ostrali, ono papan dakon sing kanggo wong papat. Woh, rame.

Gambare tak silih soko kene. Matur nuwun, nggih.

Matur nuwun nggih Pakdhe Wedhouz :)

One thought on “CONGKLAK a.k.a DAKON

  1. Asyuuuuu digawekke postingan ik:mrgreen:
    Well, at first I thought congklak is originally from Indonesia, juz found out here that it’s actually from Afrika😀

    Btw, I’m the queen of Dakon! Wanna play? Hihi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s